Μουσικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Re-bE: 

Η κ. Αλέξια Βασιλείου στο Παγκύπριον Γυμνάσιον 

Επίσκεψη στο Παγκύπριον Γυμνάσιον πραγματοποίησε στις 4 Οκτωβρίου 2023 η γνωστή καλλιτέχνις-τραγουδίστρια κ. Αλέξια Βασιλείου,  με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του Μουσικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Re-bE στο σχολείο.  

Το Πρόγραμμα αυτό της κ. Βασιλείου είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και εφαρμόζεται δωρεάν από το 2017 σε πολλά σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Αφορά τη μετάδοση μουσικής ποιότητας σε χρόνο μη διδακτικό (κατά την προσέλευση των μαθητών/-τριών το πρωί, κατά τα διαλείμματα κτλ) από τις ηχητικές εγκαταστάσεις του σχολείου. Η μουσική επιλέγεται από την κ. Βασιλείου και περιλαμβάνει πολλά είδη: Κλασική Μουσική, Όπερα, Τζαζ, Μουσική Κινηματογράφου, Μουσικές του κόσμου (World music) /Παραδοσιακή Μουσική, το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, έργα Ελλήνων συνθετών, έργα Κυπρίων συνθετών, Μουσικό θέατρο (Musicals), Αυτοσχεδιαστική /Πειραματική Μουσική, Μουσική που ηρεμεί (Calming music), Μουσική Εμπνευσμένη από τη Φύση και το Περιβάλλον (Messiaen), Soundscapes (αέρας, νερό, πουλιά), Μουσικές από Γυναίκες συνθέτριες και Δημιουργούς και από ντόπιους μουσικούς.  

Σε συνάντηση που είχε με τη διευθύντρια κ. Μαρία Μορφή, με μέλη της Διεύθυνσης, καθηγητές/-τριες Μουσικής και μέλη του Κ.Μ.Σ., η κ. Βασιλείου εξήγησε το πώς γίνεται η υλοποίηση του Προγράμματος μέσω ιδιωτικού ραδιοφωνικού καναλιού, το οποίο δημιούργησε η ίδια και στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση από την ιστοσελίδα του ΥΠΑΝ. Η κ. Βασιλείου εξήγησε στους/στις μαθητές/-τριες τα οφέλη που προκύπτουν από την ακρόαση μουσικής ποιότητας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε την κ. Μορφή πως θα επισκέπτεται συχνά το σχολείο και θα επιβλέπει την εφαρμογή του Προγράμματος, με στόχο αυτό να αγκαλιαστεί με θέρμη και να έχει όσο το δυνατόν πιο ευεργετική επίδραση στα παιδιά αλλά και στο προσωπικό.