ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Mon-Fri – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 22466711
Τηλεομοιότυπο: 22430915
Μενού
Χρήση εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας

Χρήση εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας από μαθητές και μαθήτριες της Β' και Γ' τάξης του Ολοήμερου Σχολείου Διαθεματικής και Διεπιστημονικής Μάθησης «STEAM – Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός».

Μάρτιος 2025 

Οι δράσεις πραγματοποιούνται μετά από επιμόρφωση ομάδας εκπαιδευτικών του Σχολείου, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Σχολικής Βάσης με τίτλο «Αξιοποίηση Τεχνολογιών Εκτεταμένης Πραγματικότητας στην Εκπαίδευση», με εισηγητή τον Δρα Christos Roushias, Καθηγητή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, με την καθοδήγηση του Δρος Ρουσιά και των καθηγητών τους, οι μαθητές/τριες χρησιμοποίησαν την εφαρμογή McGraw Hill με κανόνια σε επαυξημένη πραγματικότητα και παραβολοειδείς τροχιές, με σκοπό να πετύχουν έναν στόχο. Η χρήση της εφαρμογής έδωσε στους/στις μαθητές/τριες την ευκαιρία:

  • Να γνωρίσουν την έννοια της παραβολής μέσω της οπτικής αναπαράστασης της τροχιάς του βλήματος.
  • Να πειραματιστούν με τη γωνία εκτόξευσης και την ταχύτητα του βλήματος, παρατηρώντας πώς αυτά επηρεάζουν το σχήμα και το εύρος της τροχιάς.
  • Να συζητήσουν πώς το σχήμα της τροχιάς σχετίζεται με την επίδραση της βαρύτητας και της αρχικής ταχύτητας.

Όπως φάνηκε, η εφαρμογή McGraw Hill αποτελεί ένα χρήσιμο διαδραστικό εργαλείο που ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριών, προκαλεί ενδιαφέρουσες συζητήσεις, αναπτύσσει την κριτική σκέψη και ωθεί τους/τις μαθητές/τριες να συνεργαστούν, να κάνουν προβλέψεις και να εξηγήσουν τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματά τους.

Η εν λόγω δραστηριότητα συνδέεται με έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί από τους/τις μαθητές/τριες κατά το Α’ τετράμηνο (π.χ. κατασκευή καταπελτών), αλλά εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο των δράσεων παιχνιδοποίησης της μάθησης που είναι σε εξέλιξη κατά το Β’ τετράμηνο - διεπιστημονική αναβίωση (Μαθηματικά, Πληροφορική, Φυσική, Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός) του κυπριακού παραδοσιακού παιχνιδιού «λιγκρίν».